top of page

Blijf de baas over jouw bestanden: 8 handige tips om jouw organisatie te beschermen tegen Saas-ransomware

SaaS is een term die je wellicht in eerste instantie niets zegt. Toch kan het bijna niet anders dan dat je dagelijks gebruik maakt van een vorm van SaaS. SaaS staat voor ‘Software as a Service’, oftewel een abonnement op een IT-dienst via de cloud. Bij SaaS wordt de software geleverd, beheerd en onderhouden door een externe provider. Als gebruiker heb je toegang tot de software via het internet. Enkele bekende voorbeelden van SaaS-software zijn Microsoft 365, Dropbox of Netflix.


SaaS heeft de manier waarop bedrijven werken gerevolutioneerd. Het biedt handige tools die je via internet kunt gebruiken, zonder gedoe met installaties of het overzetten van bestanden. Met SaaS kan iedereen vanaf elke locatie gemakkelijke samenwerken. 

Naast de voordelen brengt SaaS echter ook een aantal bedreigingen met zich mee. Gemiddeld gebruiken bedrijven maar liefst 16 SaaS-apps per dag. Daarnaast zijn online software en gegevens kwetsbaarder voor aanvallen. Dit maakt SaaS een interessant doelwit voor cybercriminelen. 


Recente toename van ransomware-aanvallen op SaaS-systemen

Een van de nieuwste gevaren binnen dit gebied is ransomware. Ransomware bestaat al een tijdje en richt zich op computers, servers en mobiele apparaten.Wat echter verontrustend is, is de recente toename van ransomware-aanvallen op SaaS-systemen. Tussen maart en mei 2023 is het aantal SaaS-aanvallen met meer dan 300% gestegen en volgens een studie uit 2022 door Odaseva was maar liefst 51% van alle ransomware-aanvallen gericht op SaaS-gegevens. 

In deze blog gaan we dieper in op SaaS-ransomware, bespreken we de mogelijke gevolgen ervan voor jouw organisatie en delen we tips om jezelf ertegen te beschermen. 


Wat is SaaS-ransomware?

SaaS-ransomware, ook wel bekend als cloud-ransomware, is schadelijke software die specifiek gericht is op programma's en services die in de cloud draaien. De aanvallers maken gebruik van zwakke plekken in deze cloud-systemen en versleutelen vervolgens belangrijke gegevens. Dit zorgt ervoor dat je als gebruiker niet meer bij je eigen account kunt. Cybercriminelen ‘gijzelen’ je bestanden en vragen vervolgens om geld, vaak in de vorm van digitale valuta, om de toegang tot je eigen bestanden te herstellen. 

 

Wat zijn de risico's van Saas ransomware? 

De opkomst van SaaS-ransomware maakt cybersecurity nog complexer. Het brengt verschillende risico's met zich mee voor zowel individuen als organisaties. We zetten de drie belangrijkste gevaren voor je op een rij:


1. Gegevensverlies: Het grootste risico van SaaS-ransomware is het kwijtraken van belangrijke informatie en bestanden. Niet alleen heb je (tijdelijk) geen toegang tot je bestanden, een SaaS-ransomware aanval kan er ook voor zorgen dat je je bestanden voorgoed verliest. Dit is sterk van invloed op je productiviteit.


2. Reputatieschade: Als SaaS-ransomware succesvol is, kan dat schadelijk zijn voor de reputatie van je organisatie. Klanten en partners kunnen het vertrouwen verliezen in je vermogen om hun gegevens te beschermen, wat een negatieve invloed heeft op het imago van je organisatie.


3. Financiële gevolgen: Het betalen van losgeld brengt kosten met zich mee, maar garandeert niet dat je je gegevens daadwerkelijk terugkrijgt. Het kan zelfs aanvallers aanmoedigen om opnieuw toe te slaan. Daarnaast kunnen de kosten van stilstand en het herstel na een ransomware-aanval aanzienlijk zijn.




Verdedig jezelf tegen SaaS-ransomware!

Ook hier geldt, voorkomen is beter dan genezen. Als het gaat om SaaS-ransomware, is proactieve bescherming essentieel om cybercriminelen geen kans te geven. Wij delen graag enkele tips om jouw organisatie te beschermen:

 

1. Train je team

Zorg ervoor dat je medewerkers getraind zijn in de risico's en gevolgen van SaaS-ransomware. Leg uit hoe het zich verspreidt en leer hen verdachte activiteiten te herkennen en ongewone gebeurtenissen onmiddellijk te rapporteren.


2. Schakel Multi-Factor Authenticatie (MFA) in

MFA is een belangrijke manier om jezelf te beschermen tegen cyberaanvallen. Met MFA moet je naast je gebruikersnaam en wachtwoord nog iets extra's doen om toegang te krijgen tot je account, bijvoorbeeld een eenmalige code invoeren die naar je mobiele apparaat wordt gestuurd. Dit maakt het aanzienlijk moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot je systeem, zelfs als ze je inloggegevens hebben.

 

3. Zorg voor regelmatige back-ups 

Het is belangrijk om regelmatig back-ups te maken van je SaaS-gegevens. Op die manier kun je, in het geval van een ransomware-aanval, nog steeds toegang krijgen tot je gegevens en je bestanden herstellen, zonder te hoeven voldoen aan de eisen van de aanvaller.

 

4. Beperk de toegang

Overweeg zorgvuldig welke rechten je aan je medewerkers verleent. Geef ze alleen toegang tot wat ze echt nodig hebben voor hun werk. Zo minimaliseer je de schade, mocht een hacker toch toegang krijgen tot je systeem. 

 

5. Voer regelmatig updates uit

Zorg ervoor dat al je software altijd up-to-date is. Door regelmatige beveiligingsupdates door te voeren worden bekende zwakke plekken gedicht en wordt je beveiliging sterker.

 

6. Installeer extra beveiligingssoftware

Overweeg het gebruik van externe beveiligingsoplossingen die gespecialiseerd zijn in het beschermen van SaaS-omgevingen. Deze oplossingen bieden verschillende voordelen, waaronder real-time dreigingsdetectie, preventie van gegevensverlies en andere geavanceerde beveiligingsfuncties.



7. Volg accountactiviteit

Stel monitoring in voor gebruikersactiviteit en netwerkverkeer. Let bijvoorbeeld op meerdere mislukte aanmeldingspogingen en toegang vanaf ongebruikelijke locaties. Verdacht gedrag kan een vroege indicator zijn van een cyberaanval.


8. Ontwikkel een incident response plan

Ben jij voorbereid op een cyberaanval? Bereid een incident response plan voor en oefen het. Zo weet iedereen wat te doen als er een cyberaanval plaatsvindt. Een goed gecoördineerde reactie kan de impact van een incident verminderen en bijdragen aan een sneller herstel. Bekijk hier ons gratis incident respons plan.

 

Een sterke verdediging tegen SaaS-ransomware


SaaS-ransomware vormt een aanzienlijk cybersecurity-probleem. De beste verdediging is een sterke aanpak. Heb je hulp nodig om er een op te zetten? Wij helpen je graag om cybercriminelen te slim af te zijn.       


 

Joris is Security Officer en teamcoach van ons projectteam. Hij is expert op het gebied van netwerk- en systeembeheer en de beveiliging die hier mee gemoeid is. Hij begeleidt alle projecten bij onze opdrachtgevers en brengt deze tot een goed eind. Hij staat ook klaar als de puntjes nog niet helemaal op de i staan.

                                       

bottom of page