Hoe houd jij inbrekers buiten de deur van jouw huis? Veel mensen gebruiken een combinatie van verschillende beveiligingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld een goed slot op de deur, een beveiligingscamera of misschien zelfs een alarmsysteem. Maar hoe doe je dat met de beveiliging van jouw organisatie en hoe ver?
Met enkel een virusscanner of een moeilijk wachtwoord kom je er helaas niet meer. Cyberaanvallen worden namelijk steeds geavanceerder en daarmee gevaarlijker. In 2022 is het aantal ransomware-aanvallen met maar liefst 93% toegenomen. Met de komst van AI zoals Chat GPT kunnen de gevolgen nog groter worden.
Om gevoelige gegevens en systemen te beschermen is er een uitgebreide aanpak nodig. Een aanpak die verder gaat dan één enkele beveiligingsoplossing, net zoals bij de beveiliging van je huis. Dit wordt ook wel een ‘defense-in-depth’ (DiD) beveiligingsstrategie genoemd.
In deze blog vertel ik je alles over de DiD-strategie en hoe deze aanpak je kan helpen om jouw organisatie te beschermen tegen cybercriminaliteit.
Wat is een ‘defense-in-depth’ beveiligingsstrategie?
Een DiD-beveiligingsstrategie is een geavanceerde aanpak die de digitale systemen van jouw organisatie beschermt door meerdere lagen van beveiligingsmaatregelen te combineren. Hierdoor wordt het voor cybercriminelen veel moeilijker om binnen te dringen.
Deze maatregelen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit een combinatie van:
•Firewalls om ongeautoriseerde toegang te blokkeren.
• Antivirus software om schadelijke software te detecteren en te elimineren.
• Sterke wachtwoorden om ongeautoriseerde toegang tot accounts te voorkomen.
• Versleuteling om gevoelige gegevens te beschermen tegen nieuwsgierige ogen.
• Training voor medewerkers om bewustzijn te creëren rond cyberdreigingen.
• Toegangsbeheer om alleen geautoriseerde gebruikers toegang te verlenen.
• Beveiliging van eindpunten zoals apparaten en computers, om het risico van inbreuken te minimaliseren.
Daarnaast ligt bij een DiD-strategie de focus op vroegtijdige detectie en snelle reactie. Want, ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Het maakt gebruik van tools en systemen die verdachte activiteiten snel kunnen opsporen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kwetsbaarheidsscanner.
De 7 voordelen van een defense-in-depth beveiligingstrategie
1. Betere bescherming
Met een DiD-strategie wordt je digitale infrastructuur op verschillende manieren beveiligd. Dit maakt het lastiger voor aanvallers om je systemen binnen te dringen. Door een combinatie van beveiligingsmaatregelen ontstaat er een sterke beveiliging. Elke laag fungeert als een extra schild. Als één laag faalt, blijven de andere intact. Dit verkleint de kans op een succesvolle aanval.
2. Je kunt proactief handelen
Met een DID-aanpak heb je meerdere beveiligingssystemen die dreigingen kunnen opsporen en je tijdig waarschuwen voor mogelijke gevaren. Enkele systemen die verdachte activiteiten in realtime kunnen detecteren, zijn:
• Intrusiedetectiesystemen;
• Beveiligingsincident- en event management (SIEM) oplossingen.
Door snelle detectie kun je direct handelen, waardoor je de tijd die aanvallers hebben om belangrijke gegevens te bemachtigen, verkort. Op deze manier beperk je de gevolgen en impact van een mogelijke inbraak.
3. Het vermindert het risico van een kwetsbaar punt
Met een DiD-strategie voorkom je dat één zwakke plek je hele beveiliging in gevaar brengt. Het is riskant om te vertrouwen op één beveiligingsmaatregel, omdat die kan uitvallen of omzeild kan worden door aanvallers. Door verschillende beveiligingsmaatregelen te gebruiken, bouw je een stevig verdedigingssysteem op. Hierdoor is een enkele falende maatregel niet meteen een groot probleem.
4. Het beschermt je tegen geavanceerde bedreigingen
Cybercriminelen ontwikkelen voortdurend nieuwe technieken om traditionele beveiligingsmaatregelen te omzeilen. Een DiD-aanpak houdt hier rekening mee. Het maakt gebruik van geavanceerde beveiligingstechnologieën, zoals gedragsanalyse, machine learning en kunstmatige intelligentie. Deze technologieën kunnen complexe dreigingen, zoals zero-day exploits en gerichte aanvallen, herkennen en blokkeren door patronen te analyseren en afwijkingen in realtime te detecteren.
5. Je voldoet aan wet- en regelgeving
Veel bedrijfstakken moeten zich houden aan specifieke wet- en regelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Door de juiste beveiligingsmaatregelen te nemen, laat je zien dat je proactief handelt. Dit bewijst dat je inspanningen doet om gevoelige gegevens te beschermen. Hiermee voorkom je dat je te maken krijgt met juridische en financiële straffen vanwege het niet naleven van de regels.
6. Het is flexibel en schaalbaar
Een DiD-strategie is flexibel en schaalbaar. Hierdoor kun je je gemakkelijk aanpassen aan nieuwe dreigingen en bedrijfsbehoeften. Als er nieuwe technologieën en beveiligingsmaatregelen zijn, kun je ze makkelijk toevoegen aan je bestaande beveiligingssysteem. Ook kun je je beveiligingsmaatregelen uitbreiden naarmate je organisatie groeit. Zo blijft je cybersecurity-strategie effectief.
7. Training en bewustwording
Een DID-aanpak gaat verder dan technologie. Het omvat ook het trainen en bewust maken van medewerkers. Door je medewerkers te informeren over de beste cybersecurity-praktijken, kun je het risico aanzienlijk verminderen, vooral als het gaat om menselijke fouten en social engineering-aanvallen.
Wees cybercriminelen te slim af
We leven in een tijd waarin cyberdreigingen voortdurend veranderen en steeds geavanceerder worden. Net zoals je verschillende beveiligingsmiddelen combineert om inbrekers buiten de deur te houden, helpt een Defense-in-Depth aanpak (DiD ) jouw organisatie om (cyber)criminelen ook digitaal te slim af te zijn. Met meerdere beveiligingslagen kun je je beter beschermen tegen cyberdreigingen.
Benieuwd naar hoe deze aanpak jouw organisatie kan versterken? Neem contact met ons op. Zet met een cybersecurityscan de eerste stap naar een robuuste beveiliging! Onze deskundige teams adviseren je graag en bieden oplossingen en trainingen die aansluiten bij de specifieke behoeften van jouw organisatie.
Joris is Security Officer en teamcoach van ons projectteam. Hij is expert op het gebied van netwerk- en systeembeheer en de beveiliging die hier mee gemoeid is. Hij begeleidt alle projecten bij onze opdrachtgevers en brengt deze tot een goed eind. Hij staat ook klaar als de puntjes nog niet helemaal op de i staan.