Hoeveel verschillende wachtwoorden heb jij? En verander je deze ooit? Precies, gemak dient de mens. Maar het maakt je ook kwetsbaar.
In de wereld van vandaag, waarin technologie een integraal onderdeel van ons leven is geworden, is het aantal wachtwoorden dat we beheren vaak ontelbaar. Van e-mailaccounts tot sociale media, van online bankieren tot winkelaccounts, we creëren wachtwoorden voor bijna alles wat we online doen. Wachtwoorden zijn er natuurlijk niet voor niets, ze zijn er om jouw account en persoonsgegevens te beschermen tegen cybercriminaliteit. Op 24 november vieren we 'Verander je Wachtwoorden Dag', een perfect moment om je wachtwoordbeveiliging te verbeteren. In deze blog leg ik uit wanneer het belangrijk is je wachtwoord te veranderen, geef ik tips voor sterke wachtwoorden en deel ik manieren om eindeloos inloggen te voorkomen.
Waarom is het van belang om je wachtwoord te veranderen?
Het regelmatig wijzigen van wachtwoorden is als het veranderen van de sloten op je deuren. Het vermindert het risico van ongeoorloofde toegang en verhoogt de algehele beveiliging van je online accounts. Door regelmatig je wachtwoord te veranderen, maak je het moeilijker voor anderen om bij je persoonlijke gegevens te komen. In de snel veranderende wereld van cybercriminaliteit is proactiviteit essentieel. Het veranderen van je wachtwoord is een eenvoudige maar effectieve maatregel om je online privacy te beschermen.
Hoe vaak moet je je wachtwoord veranderen?
Veel organisaties stellen hun medewerkers verplicht om regelmatig hun wachtwoord te wijzigen. Dit kan leiden tot frustratie: elke keer een nieuw wachtwoord uit je hoofd leren is onhandig. Hierdoor wordt er dan vaak voor een relatief makkelijk of vergelijkbaar wachtwoord gekozen of, erger nog, het wordt op een post-it geschreven en bij de computer gelegd. In de basis geldt: wijzig je wachtwoord regelmatig, mits het werkbaar blijft. Je kunt beter voor een sterk wachtwoord kiezen en deze minder vaak wijzigen, dan een makkelijk wachtwoord wat je vaak wijzigt.
Hoe ziet een sterk wachtwoord eruit?
Welk wachtwoord gebruik jij altijd? En hoe veilig is het eigenlijk? Het is algemeen bekend dat wachtwoorden zoals 1234, je geboortedatum of de naam van je dochter niet erg sterk zijn. En toch, is het wachtwoord ‘password’ het meest gebruikte wachtwoord van 2023, op de voet gevolgd door ‘123456’.
Een sterk wachtwoord is de eerste verdedigingslinie tegen ongeautoriseerde toegang, een soort digitaal fort voor je online leven. Hier zijn enkele kenmerken waaraan een goed wachtwoord moet voldoen:
• Lengte: Kies een wachtwoord of beter nog een wachtzin dat minimaal 12 tekens lang is.
• Complexiteit: Combineer hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens om de complexiteit te vergroten.
• Uniek: Vermijd voor de hand liggende combinaties zoals "123456" of "password". Gebruik unieke en niet-voorspelbare combinaties of overweeg wachtzinnen die voor jou gemakkelijk te onthouden zijn, maar voor anderen moeilijk te raden.
• Vermijd persoonlijke informatie: Gebruik geen informatie zoals je naam, geboortedatum of andere makkelijk verkrijgbare details. Gebruik ook geen bedrijfsnamen of afkortingen.
• Vermijd oude wachtwoorden: Zorg ervoor dat je nieuwe wachtwoord aanzienlijk verschilt van je oude wachtwoord. Als je oude wachtwoord bijvoorbeeld "Voetbalisleuk1!" is, maak dan geen nieuw wachtwoord als "Voetbalisleuk12!", maar kies voor iets totaal anders.
Daarnaast is het belangrijk om verschillende wachtwoorden te gebruiken. Als een sterk wachtwoord eenmaal bekend is, verliest het meteen zijn kracht. Het gebruik van verschillende wachtwoorden maakt je accounts veiliger en verkleint het risico van data-inbraak.
Hoe je eindeloos inloggen kunt voorkomen:
Gemak is vaak de belangrijkste reden om dezelfde wachtwoorden lange tijd te behouden. Gelukkig zijn er diverse manieren om eindeloos inloggen te voorkomen, zonder concessies te doen aan de veiligheid van je accounts. Hieronder beschrijf ik enkele tools die je helpen om snel, efficiënt en veilig te werken:
• Wachtwoordbeheer: Gebruik een betrouwbare wachtwoordmanager om al je wachtwoorden op één veilige plek te bewaren. Deze tools genereren ook sterke wachtwoorden, zodat je niet zelf hoeft na te denken over complexe combinaties.
• Single Sign-On (SSO) oplossing: SSO stelt gebruikers in staat om met één set inloggegevens toegang te krijgen tot meerdere applicaties. Dit vermindert niet alleen het aantal wachtwoorden dat je moet onthouden, maar verbetert ook de beveiliging door sterke authenticatieprotocollen.
E• ndpoint Device Manager: Dit is vooral relevant als je meerdere apparaten gebruikt. Met een endpoint device manager kun je de toegang tot je accounts beheren vanaf verschillende apparaten. Dit zorgt voor een gelaagde beveiligingsaanpak.
Wees cybercriminelen te slim af
Kortom, 'Verander je Wachtwoorden Dag' is niet alleen een herinnering om je wachtwoorden bij te werken, maar ook een kans om je bewust te worden van de essentie van cybersecurity in ons dagelijks leven. Ben jij benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat op het gebied van beveiliging? Neem dan contact met ons op of doe de Cyber Security Scan.
Joris is Security Officer en teamcoach van ons projectteam. Hij is expert op het gebied van netwerk- en systeembeheer en de beveiliging die hier mee gemoeid is. Hij begeleidt alle projecten bij onze opdrachtgevers en brengt deze tot een goed eind. Hij staat ook klaar als de puntjes nog niet helemaal op de i staan.