top of page

Wat is de veiligste manier om een wachtwoord te delen met collega's?

Gebroken of gestolen wachtwoorden zijn een groot probleem voor de online beveiliging van organisaties. Meer dan 80% van de datalekken ontstaat door zwakke of gestolen wachtwoorden. Het veilig beheren van wachtwoorden staat bovenaan de prioriteitenlijst.


Hoewel er alternatieve technologieën zoals vingerafdrukscans en passkeys beschikbaar zijn, blijven wachtwoorden nog steeds de meest gebruikte vorm van beveiliging.  LastPass schat dat mensen gemiddeld 191 werkgerelateerde wachtwoorden hebben. 


Wachtwoorden zijn in feite onvermijdelijk. Maar hoe kun je ze veilig delen en gemakkelijk beheren? Een populaire oplossing hiervoor is het gebruik van wachtwoordbeheer-app of wachtwoordmanager.


In deze blog leg ik uit waarom wachtwoordmanagers handig zijn en waarom ze een van de veiligste manieren vormen om wachtwoorden met medewerkers te delen.


Wat is een wachtwoordbeheer-app? 

Een wachtwoordbeheer-app is een handige tool die is ontworpen om het beheren en beveiligen van wachtwoorden eenvoudiger te maken. Met deze app kunnen gebruikers complexe, unieke wachtwoorden genereren en opslaan voor verschillende accounts. Het fungeert als een soort digitale kluis waarin wachtwoorden veilig worden bewaard en georganiseerd. Bovendien bieden veel wachtwoordbeheer-apps extra functies, zoals het veilig delen van wachtwoorden met anderen, het automatisch invullen van inloggegevens en het genereren van sterke wachtwoorden. 


Wat zijn de voordelen van een wachtwoordbeheer-applicatie?

Ik zet de voordelen van het gebruik van een wachtwoordbeheer-applicatie graag voor je op een rijtje.


1.    Behoud controle met gecentraliseerd wachtwoordbeheer

Het grootste voordeel van een wachtwoordmanager is het gecentraliseerde beheer. De applicatie voorkomt het gebruik van zwakke of herhaalde wachtwoorden door medewerkers, en zorgt ervoor dat deze niet op onveilige plekken worden opgeslagen. In plaats daarvan bewaart de wachtwoordmanager alle wachtwoorden veilig in een versleutelde kluis, wat het beheer van wachtwoorden voor de gehele organisatie aanzienlijk veiliger maakt.

 

2. Deel wachtwoorden op een veilige manier 

De wachtwoordmanager heeft een veilige deeloptie waarmee je als manager een wachtwoord kunt delen zonder het daadwerkelijk bloot te geven. Hierdoor wordt directe toegang tot gevoelige informatie voorkomen.Wachtwoordmanagers bieden ook veilige manieren om referenties te delen met externe samenwerkingspartners of aannemers. Organisaties kunnen deze externe partijen beperkte toegang geven tot specifieke wachtwoorden zonder de algehele beveiliging in gevaar te brengen. Deze functie is vooral handig voor organisaties die met externe instanties of freelancers aan verschillende projecten werken, terwijl het interne wachtwoordbeheer behouden blijft. Bovendien hoef je je nooit zorgen te maken over het verliezen van een wachtwoord wanneer de enige medewerker die het kent, vertrekt.



3.Creëer een extra beveiligingslaag met Multi-Factor Authenticatie (MFA)

De wachtwoordmanager ondersteunt multi-factor authenticatie(MFA), wat een extra en belangrijke beveiligingslaag toevoegt. MFA zorgt ervoor dat je twee of meer verificatiestappen moet doorlopen voordat je toegang krijgt tot je account. Volgens Microsoft vermindert MFA het risico op ongeautoriseerde toegang met 99,9%, waardoor het een belangrijke functie is voor organisaties die de beveiliging van wachtwoorden willen verbeteren. Dit is vooral handig als je gevoelige informatie deelt met medewerkers.

 

4.Help met het genereren van sterke wachtwoorden

De wachtwoordmanager heeft ingebouwde wachtwoordgeneratoren die sterke, complexe wachtwoorden creëren die moeilijk te kraken zijn. Bij het delen van wachtwoorden met medewerkers kunnen werkgevers deze gegenereerde wachtwoorden gebruiken om ervoor te zorgen dat medewerkers sterke, unieke wachtwoorden voor elk account gebruiken. Hiermee wordt de veelvoorkomende praktijk van het gebruiken van zwakke wachtwoorden en het hergebruiken ervan over verschillende accounts geëlimineerd, waardoor het risico op beveiligingsinbreuken wordt verminderd.


5.Volg gebruikers met Audit Trails en activiteitenmonitoring

De wachtwoordmanager heeft een handige functie genaamd 'Audit Trails' en 'Activiteitenmonitoring'. Hiermee kun je de activiteiten van gebruikers volgen en de toegangsgeschiedenis bekijken. Managers kunnen zien wie wanneer welke wachtwoorden heeft geopend. Dit zorgt voor duidelijkheid en verantwoording binnen de organisatie. De audit trail helpt ook bij het opsporen van verdachte activiteiten, waardoor organisaties snel kunnen ingrijpen en de beveiliging van gedeelde wachtwoorden kunnen waarborgen.


Heeft jouw organisatie al een wachtwoordbeheer-app? 


Wachtwoordmanagers bieden een veilige en handige manier om wachtwoorden met medewerkers te delen. Ze zijn onmisbaar voor organisaties die hun online beveiliging willen versterken. Door wachtwoordmanagers te gebruiken, kunnen organisaties hun gevoelige informatie beschermen en tegelijkertijd een bewuste beveiligingscultuur onder medewerkers stimuleren. Het investeren in deze handige oplossingen is een actieve stap om ervoor te zorgen dat belangrijke gegevens goed beveiligd zijn.


Heb je hulp nodig bij het instellen van een wachtwoordmanager? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag. 


 

Joris is Security Officer en teamcoach van ons projectteam. Hij is expert op het gebied van netwerk- en systeembeheer en de beveiliging die hier mee gemoeid is. Hij begeleidt alle projecten bij onze opdrachtgevers en brengt deze tot een goed eind. Hij staat ook klaar als de puntjes nog niet helemaal op de i staan.




bottom of page